2009-04-25 20:01:48• hírek • Garzó Ferenc/MTI

RMDSZ kongresszus - összefoglaló

Traian Basescu román államfő és Emil Boc miniszterelnök is megtisztelte jelenlétével a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szombati kolozsvári kongresszusát, amelyen módosították a szervezet alapszabályzatát és programját.

Ez a kongresszus nem volt hivatott a tisztújításra, mégis rendkívül nagy figyelem övezte. Traian Basescu államfő maga is felszólalt, hitet téve a nemzeti kisebbségek jogai mellett, szorgalmazva a kulturális autonómiát is tartalmazó kisebbségi törvény mielőbbi elfogadását, valamint a decentralizációs folyamat felgyorsítását. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a szerinte szélsőséges megnyilvánulások csak hátráltathatják a helyi közigazgatási autonómia érvényesülését. A decentralizáció és a nemzeti kisebbségek szerepére helyezte a hangsúlyt Emil Boc miniszterelnök is.

A magyarországi pártokat képviselő politikusok nagyra értékelték, hogy Erdélyben megvalósult az összefogás az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) között. Lendvai Ildikó MSZP-elnök úgy fogalmazott, hogy az összefogás tekintetében a magyarországi közélet csak tanulhat az RMDSZ-től. Dávid Ibolya, az MDF elnöke úgy vélekedett: a szövetség szívós munkával, józan politikával érdemelte ki a kongresszusát övező figyelmet. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke ugyancsak üdvözölte az említett összefogást, bár hangsúlyozta, hogy azt a romániai magyar politika nem mindegyik fontos tényezője támogatja, ezért folytatni kell a párbeszédet az erdélyi magyarságon belül.

Markó Béla RMDSZ-elnök politikai beszámolójában emlékeztetett az elmúlt tizenkilenc esztendő sikereire, kiemelve, hogy az elmúlt időszak az önállóság, az egység és a tudatosság próbája volt a szövetség számára. Utalt arra, hogy az RMDSZ-nek olykor vállalnia kell önállóságát, még akkor is, ha le kell mondani a pillanatnyi politikai haszonról. Ilyen választás volt, hogy ellenzékbe vonul - mondta.

Markó utalt arra is, hogy az RMDSZ ellenlábasa, a Magyar Polgári Párt (MPP) nem vált az összefogást szentesítő megállapodás részévé. Úgy fogalmazott: azokkal lehetett megállapodni, aki a romániai magyarságon belül egyazon célt követnek, de másképpen gondolkodnak egyik-másik eszközről, lehetetlen volt viszont az egyetértés azokkal a kevesekkel, akiknek egyetlen céljuk a szövetség gyengítése.

Markó szerint az RMDSZ számos hasznos feladatot teljesített a kormányban. A területrendezési tárca az önkormányzatok legfontosabb támaszává vált, a távközlés, a hírközlés hatékonyabb lett, a környezetvédelem terén még olyan bonyolult kérdésben is érvényesült a szövetség álláspontja, mint Verespatak.

A kongresszuson az RMDSZ alapszabályát úgy módosították, hogy lehetőséget biztosítsanak az EMNT belépésére.

A kilencedik RMDSZ kongresszuson

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: